Anlamlı bir atıf

Yakında on yıl olacak: Soma maden kazası olduğunda hepimizin yüreğine oturmuştu. Kazadan kısa bir süre sonra Beyza Oba hocamla sohbet ederken ikimizde de olan isyan duygusu ile ilgili önemli bir saptamaya vardık: bu olay bir işletmede meydana gelmişti ve başta akademi olmak üzere işletmecilik camiasının da bu konuda bir söyleyeceği olmalıydı. Ama onun yerine bir sessizlik vardı. Bu sessizlik üzerine bir şeyler yazmadan, bir ses çıkarmadan duramayacağımızı fark ettik, ve işe koyulduk. İki yıl kadar sonra yayınlanan kitap bölümümüz “Sistemdeki Hayalet”* böyle bir süreçte yazıldı ve benim için doğrudan “eleştirel yönetim çalışmaları” alanında ilk kalem oynatma deneyimiydi.

Yakın zamanda bu alanda önemli bir kitabın, alanın öncülerinden Alvesson ve Wilmott’un “Yönetimi anlamlandırmak” kitabının Türkçe’ye çevrilip yayınlandığını öğrendim. Önsözde de bizim kitap bölümüne atıfta bulunmuşlar. Başlıkla da düşününce bu esere aldığımız en anlamlı atıf oldu benim için.

Tam da içinden geçtiğimiz kriz ortamında şunun altını çizmekte yarar var: “anlamlı” bir ekonomik modele evrilmek için insan odaklı bir yönetim anlayışı şart. İnsanı doğru konumlandırdığınızda kazanç arkasından gelir. Eleştirel yönetim çalışmalarının ülkemizde daha da yaygınlaşması dileğiyle.

* Oba, B., & Gençer, M. (2016). The ghost in the system: Critical management studies in Turkey. In Critical Management Studies (pp. 175-190). Routledge.

Bu sayfayı paylaşmak için